Erfscheiding Leusden

Na de verhuizing wilden de bewoners een erfscheiding plaatsen. De bestaande situatie was dat er helemaal geen scheiding was, maar de nieuwe bewoners hadden behoefte aan meer privacy.  Hun voorstel was om een schutting te plaatsen. Omdat de tuin vrij lang is en de scheiding naar de andere buren ook al bestond uit een lange dichte schutting bestond het gevaar een tunneleffect te creëren. Daarom hebben we geadviseerd een afwisseling te maken van schuttingdelen met gaasdelen begroeid met (groenblijvende) klimplanten. In het midden is een open deel waar een olijfwilg is geplant. Een bestaand schuttingdeel tegen het huis is om kostentechnische redenen blijven staan. Maar wel met een plan om op te vangen tegen de tijd dat deze het begeeft.

 

Heel gezellig en handig dat bewoners meewerken. En een nog bevredigender gevoel bij het eindresultaat. En het bespaart nog wat arbeidsuren ook 😉

Stadstuin Eindhoven

Deze tuin was vijfentwintig jaar geleden aangelegd. De bewoonster was op zich wel blij met de indeling van de tuin, maar van de oorspronkelijke beplanting was weinig meer over en verdrongen door onkruid (al blijf ik dit een arbitraire naam vinden) en framboos. De aster en tijm waren van de oorspronkelijke aanplant wel de grote winnaars en mochten (uitgedund en verjongd) blijven. Het verzoek was om weer wat meer structuur in de tuin te brengen. Ook was de wens de tuin wat onderhoudsvriendelijker te maken. Hiertoe hebben we vooral de bodem zoveel mogelijk bedekt om onkruid weg te concurreren.

De oorspronkelijke situatie. Met uitdijende aster en tijm en woekerende framboos.
Ook de voortuin was aan een opknapbeurt met de beplanting toe. De appelboompjes (aangeplant bij de geboorte van haar kleinzonen) zijn blijven staan 🙂

 

Op een zonnige plek tegen de keukenmuur hebben we een kruidenperk gerealiseerd. Een paar frambozenstekjes hebben hier een nieuwe bestemming gevonden.
Een iets meer beschaduwd perkje hebben we ingeplant met Perzische muts, Kerstroos. De bestaande Varen in de hoek hebben we laten staan.
Over dit perkje bij het huis was de bewoonster tevreden. Deze hebben we alleen opgeschoond en de bodem bedekt met dezelfde soort kiezels als het pad. Dit terugkerend element geeft een mooie structuur en is erg onderhoudsvriendelijk.
De nieuwe situatie. De Toscaanse Jasmijn zal de pergola op termijn inpakken. Een heerlijke groenblijver die een lange bloesemboog heeft, zalig ruikt en verstop- en nestgelegenheid kan bieden aan vogels. De bodem is bedekt met sedummatten en deze zullen op termijn samen met de tijm, purperklokjes en priemvetmuur een mooi deken vormen. Stapstenen van boomstamschijven zorgen ervoor dat er door de tuin gestapt kan worden en de bramen tegen de muur geplukt kunnen worden.
In het donkerste plekje naast de taxushaag hebben we schaduwminnende beplanting geplaatst zoals diverse varens, longkruid en vergeet-me-nietjes.

Complete renovatie de Meern

Samen met SusTuinable die de opdracht heeft aangenomen hebben we geholpen deze tuin compleet opnieuw in te richten. De vraag was om van deze tuin, die vrijwel volledig bedekt was met een vergane vlonder nieuw leven in te blazen. Paul van SusTuinable heeft deze uitdaging aangenomen en is met een spannend ontwerp gekomen. Waarin ruimte is voor een heerlijke veranda die vanuit de keuken doorloopt, een trampoline voor de kinderen en voor veel nieuw groen. Alles kan via stapstenen ook goed bereikt worden.

De bodem heftig verstoren is niet iets wat we graag doen. Maar in dit geval betrof het een bodem met een massieve kleilaag die verder plat was gereden bij de nieuwbouw. Er waren voorheen veel problemen met de waterdoorlaatbaarheid in de tuin.

Stadstuin aan het water in Amersfoort

Dit is een stadstuin met twee niveaus en grenzend aan het water. Het eerste terras tegen het huis aan was op kleine borders na helemaal bestraat. De bewoners wilden minder tegels en meer en afwisselend groen. Ook was een flinke snoeibeurt nodig. De wilg was een geliefd object, zowel voor vogels als bewoners. Deze heeft een snoeibeurt gekregen, maar is wel behouden.

Eerst een snoeibeurt

Er is in overleg met de bewoners gekozen voor vakken met de afmetingen van de bestaande tegels. Dit oogt rustig en is tegelijk de meest efficiënte werkwijze.
Een deel van de stenen is hergebruikt als extra rand voor de stapelmuur. Er zijn ook meerdere gaten gecreëerd waar kleine rotsplantjes in geplaatst zijn. Op termijn zal dit een speels en natuurlijk effect geven.
De beplanting is zijn werk gaan doen. Het leuke is dat de vrouw des huizes erg geïnteresseerd was in beplanting en met enige tips de beplanting geheel zelf verzorgd heeft. Complimenten!

Bostuin Huis ter Heide

Deze tuin is een echte bostuin. Door de vele hoge bomen rondom kwam er maar weinig licht in de tuin. Dit hebben we deels opgelost door een grote zieke boom te kappen en deels door uit te dunnen.

De gekapte boom is gebruikt als basis voor een ophoging. Volgens de Hugelkultur.
Ondertussen leuk begroeid met druifheide, priemvetmuur en kruipend rozemarijn.

Verder is het ook een kwestie van omarmen hoe de situatie is en de inrichting en beplanting er op aanpassen.

De grond was helemaal dicht geslagen met wortels, verarmd door het te netjes bijhouden  (blad harken) en als gevolg van een natuurlijk proces ingeklonken.  We hebben er voor gekozen de grond met een woelvork wat los te maken en op te hogen met nieuwe grond. Daarnaast hebben we lupine en smeerwortel geplaatst om naast een leuke bloei ook voor natuurlijke groenbemesters te gaan. In overleg met de bewoonster blijft het blad in het najaar liggen om ook weer als voeding terug te kunnen keren in de bodem.

In een volgende fase hebben we ook een ‘steilwand’ gemaakt. Een plek met nestelgelegenheid voor solitaire bijen.

 

Ook is er een pad van kersenpitten aangelegd. Heerlijk om op te lopen.