In de media

Volledig elektrisch was de enige logische keuze voor mij als ecologisch hovenier.

Amersfoort werkt hard aan de klimaatdoelstelling. Als een voorloper in het gebruik van een volledig elektrisch voertuig ben ik gevraagd om deel te nemen aan de Meet & Greet met andere ondernemers om toe te werken naar de Zero Emissie Zone.

 

ZES Meet & Greet terugblik op 30 oktober 2023_4

Tuintip: Eetbaar groen

nieuwe website Groen Leusden

Tuintip van Hans-Wouter Edewaard van HW Natuurlijk uit Leusden
www.hwnatuurlijk.nl

Groen zorgt voor verkoeling, vangt water op, is beter voor dieren en prettig om naar te kijken. Maar we zouden bijna vergeten dat veel groen ook eetbaar is.

Sommigen halen hun plezier uit het zelf verbouwen van groenten. Maar je hoeft geen moestuin te hebben om toch te genieten van eetbaars uit eigen tuin. Er zijn ook veel eetbare vaste planten die goed passen in een (sier)tuin.

Vaak is dit fruit, maar er zijn ook andere voorbeelden. Mocht je bijvoorbeeld een schaduwplekje hebben dan kun je aan Daslook denken. De bladeren hiervan lijken wel wat op een Lelietje-van-Dalen en hij bloeit heel leuk wit van april-juni. De bladeren hebben een ui-knoflookachtige smaak en kun je goed gebruiken in soep en salades. De bollen zou je als vervanging van knoflook kunnen gebruiken.

Het leuke is dat dit eten uiteraard gratis is. Maar ook niet onbelangrijk is dat je hiermee voorkomt dat er een hele keten, met bijbehorend transport, moet worden ingeschakeld.

Mijn absolute aanrader is om een plekje in te ruime voor de gele herfstframboos (Rubus idaeus ‘Fallgold’). Een verrassende kleur voor een framboos, maar zo ontzettend lekker. En hij heeft geen vervelende doornen. De meeste planten met vruchten hebben graag veel zon, maar een beetje schaduw zal deze framboos je niet kwalijk nemen.

Heb je het geluk van een stuk tuin op het zuiden, dan kun je ook een gedeelte inrichten voor ´keukenkruiden´. Dit zijn vaak Mediterrane planten zoals Rozemarijn, Salie, Tijm en Oregano. Naast dat ze lekker zijn hebben ze ook hele fraaie bloemetjes en ruiken ze zalig als je er ´per ongeluk´ tegenaan loopt. Houd er wel rekening mee dat ze graag op droge ´schrale´ grond staan. Dus wat extra zand door de grond op een verhoogd bed is geen slecht idee.

Mocht je aan de gang gaan met nieuwe planten in je tuin kijk dan dus ook eens naar welke je kunt eten.