Stadstuin Eindhoven

"HW Natuurlijk kan ik van harte aanbevelen. HW is een harde werker en doorzetter en heeft, in goed overleg, van mijn tuin weer een plaatje gemaakt."

    • Voorbeeldtuinen

Deze tuin was vijfentwintig jaar geleden aangelegd. De bewoonster was op zich wel blij met de indeling van de tuin, maar van de oorspronkelijke beplanting was weinig meer over en verdrongen door onkruid (al blijf ik dit een arbitraire naam vinden) en framboos. De aster en tijm waren van de oorspronkelijke aanplant wel de grote winnaars en mochten (uitgedund en verjongd) blijven. Het verzoek was om weer wat meer structuur in de tuin te brengen. Ook was de wens de tuin wat onderhoudsvriendelijker te maken. Hiertoe hebben we vooral de bodem zoveel mogelijk bedekt om onkruid weg te concurreren.

De oorspronkelijke situatie. Met uitdijende aster en tijm en woekerende framboos.
Ook de voortuin was aan een opknapbeurt met de beplanting toe. De appelboompjes (aangeplant bij de geboorte van haar kleinzonen) zijn blijven staan 🙂

 

Op een zonnige plek tegen de keukenmuur hebben we een kruidenperk gerealiseerd. Een paar frambozenstekjes hebben hier een nieuwe bestemming gevonden.
Een iets meer beschaduwd perkje hebben we ingeplant met Perzische muts, Kerstroos. De bestaande Varen in de hoek hebben we laten staan.
Over dit perkje bij het huis was de bewoonster tevreden. Deze hebben we alleen opgeschoond en de bodem bedekt met dezelfde soort kiezels als het pad. Dit terugkerend element geeft een mooie structuur en is erg onderhoudsvriendelijk.
De nieuwe situatie. De Toscaanse Jasmijn zal de pergola op termijn inpakken. Een heerlijke groenblijver die een lange bloesemboog heeft, zalig ruikt en verstop- en nestgelegenheid kan bieden aan vogels. De bodem is bedekt met sedummatten en deze zullen op termijn samen met de tijm, purperklokjes en priemvetmuur een mooi deken vormen. Stapstenen van boomstamschijven zorgen ervoor dat er door de tuin gestapt kan worden en de bramen tegen de muur geplukt kunnen worden.
In het donkerste plekje naast de taxushaag hebben we schaduwminnende beplanting geplaatst zoals diverse varens, longkruid en vergeet-me-nietjes.