Kersenpittenpad

Een uniek hergebruik van ‘afval’.

Kersenpitten gaan lang mee, zijn prettig om over te lopen, houden warmte vast en zijn een fantastisch voorbeeld hoe ieder element een bestemming kan vinden.

Eigenlijk als grap ontstaan bij deze klant, maar uiteindelijk serieus opgepakt. Tijdens een pauzemoment was de vraag waar we de kersenpitten konden laten. “Spuug maar in de tuin.” Van daaruit ontstond het idee om de paden op deze manier vorm te geven. We zochten al naar een natuurlijk materiaal om het organische karakter zoveel mogelijk te behouden. Het was even zoeken, want op deze schaal kersenpitten verzamelen was een uitdaging. Menig belletje en mailtje later konden we bij een kersenverwerker een container leeg komen scheppen. Voor zover bekend is dit het eerste kersenpittenpad in Nederland en zelfs daarbuiten. Daar zou het niet bij moeten blijven.

Na aanleg toont het nog wat rood/oranje. Een mooie warme gloed, maar ook enigszins opvallend. Binnen een half jaar verweerd het naar een meer natuurlijk bleke kleur.

Steilwand/bijenheuvel

Een steilwand is een dwars doorgesneden heuvel met diverse nestgelegenheden voor solitaire bijen. De wand die met de open zijde op het zuiden geplaatst te worden. In dit voorbeeld is gekozen voor een opbouw met dresszand en meer lemig zand uit de tuin zelf, afgewisseld met bamboe- en rietstengels en in verschillende diameters voorgeboorde blokken hout. De bovenkant van de heuvel is afgedekt met sedummatten om het geheel subtiel weg te laten vallen in het grotere geheel van de tuin.