Wadi

Wadi is van oorsprong een Arabisch woord en valt te vertalen als een ‘droogvallende rivierbedding’. Vaak in droge gebieden waar alleen bij grote regenval of in natte periodes water doorheen stroomt.

In Nederland hebben we er ook aan afkorting van gemaakt: Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Hier valt al vrij goed mee duidelijk te maken hoe je een dergelijk element inzet in je tuin. We vangen er tijdelijk water in op bij grote buien en langzaam zakt dit weer de bodem in. De planten die we in en rond de wadi plaatsen passen we hier op aan en zijn planten die het prima vinden om natte voeten te hebben, maar ook tegen periodes zonder water kunnen.

Bij dit project in Leusden kwamen bewoners met de vraag wat te doen met een stuk in de tuin wat vaak nat bleef. Omarmen was ons antwoord. Zoals we überhaupt geloven in werken met in plaats van tegen de natuur. Centraal in het natste punt hebben we tuin ongeveer een halve meter verder uitgediept. Daarna zijn we dit ‘gat’ weer gaan opbouwen. Eerst met een laag zand, gevolgd door een laag split en daarop de vruchtbare bodem. De laag split is dezelfde als die we ook in de rest van de tuin vonden. De wanden hebben we schuin laten aflopen. Om meer oppervlakte te creëren voor de tijdelijke opvang van water en het makkelijker te maken voor dieren om in en uit de wadi te gaan.

Diep in de Wadi zetten we planten als Kattenstaart en Pimpernel.

 

De afgegraven grond is in de tuin gebruikt om een verhoogde border te creëren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanttekening: Bij een wadi is het belangrijk te letten op de gemiddelde (en hoogste) grondwaterstand. Als deze hoog is, bestaat de kans dat de wadi voor een grote periode vol staat vanwege het grondwater en niet ook nog de functie kan vervullen van het opvangen van regenwater. Ook stelt dit andere eisen aan de planten die er in komen te staan. Zoek dit van te voren uit of laat dit uitzoeken.

Kersenpittenpad

Een uniek hergebruik van ‘afval’.

Kersenpitten gaan lang mee, zijn prettig om over te lopen, houden warmte vast en zijn een fantastisch voorbeeld hoe ieder element een bestemming kan vinden.

Eigenlijk als grap ontstaan bij deze klant, maar uiteindelijk serieus opgepakt. Tijdens een pauzemoment was de vraag waar we de kersenpitten konden laten. “Spuug maar in de tuin.” Van daaruit ontstond het idee om de paden op deze manier vorm te geven. We zochten al naar een natuurlijk materiaal om het organische karakter zoveel mogelijk te behouden. Het was even zoeken, want op deze schaal kersenpitten verzamelen was een uitdaging. Menig belletje en mailtje later konden we bij een kersenverwerker een container leeg komen scheppen. Voor zover bekend is dit het eerste kersenpittenpad in Nederland en zelfs daarbuiten. Daar zou het niet bij moeten blijven.

Na aanleg toont het nog wat rood/oranje. Een mooie warme gloed, maar ook enigszins opvallend. Binnen een half jaar verweerd het naar een meer natuurlijk bleke kleur.

Steilwand/bijenheuvel

Een steilwand is een dwars doorgesneden heuvel met diverse nestgelegenheden voor solitaire bijen. De wand die met de open zijde op het zuiden geplaatst te worden. In dit voorbeeld is gekozen voor een opbouw met dresszand en meer lemig zand uit de tuin zelf, afgewisseld met bamboe- en rietstengels en in verschillende diameters voorgeboorde blokken hout. De bovenkant van de heuvel is afgedekt met sedummatten om het geheel subtiel weg te laten vallen in het grotere geheel van de tuin.