Wadi
Wadi is van oorsprong een Arabisch woord en valt te vertalen als een ‘droogvallende rivierbedding’. Vaak in droge gebieden waar alleen bij grote regenval of in natte periodes water doorheen stroomt.
In Nederland hebben we er ook aan afkorting van gemaakt: Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Hier valt al vrij goed mee duidelijk te maken hoe je een dergelijk element inzet in je tuin. We vangen er tijdelijk water in op bij grote buien en langzaam zakt dit weer de bodem in. De planten die we in en rond de wadi plaatsen passen we hier op aan en zijn planten die het prima vinden om natte voeten te hebben, maar ook tegen periodes zonder water kunnen.
Bij dit project in Leusden kwamen bewoners met de vraag wat te doen met een stuk in de tuin wat vaak nat bleef. Omarmen was ons antwoord. Zoals we überhaupt geloven in werken met in plaats van tegen de natuur. Centraal in het natste punt hebben we tuin ongeveer een halve meter verder uitgediept. Daarna zijn we dit ‘gat’ weer gaan opbouwen. Eerst met een laag zand, gevolgd door een laag split en daarop de vruchtbare bodem. De laag split is dezelfde als die we ook in de rest van de tuin vonden. De wanden hebben we schuin laten aflopen. Om meer oppervlakte te creëren voor de tijdelijke opvang van water en het makkelijker te maken voor dieren om in en uit de wadi te gaan.
Kanttekening: Bij een wadi is het belangrijk te letten op de gemiddelde (en hoogste) grondwaterstand. Als deze hoog is, bestaat de kans dat de wadi voor een grote periode vol staat vanwege het grondwater en niet ook nog de functie kan vervullen van het opvangen van regenwater. Ook stelt dit andere eisen aan de planten die er in komen te staan. Zoek dit van te voren uit of laat dit uitzoeken.